Natuurlijk speelpark aangelegd door bewoners in Almere

5 maanden geleden gepubliceerd

Tientallen bewoners van Noorderplassen West in Almere hebben op zaterdag 2 maart 2024 een natuurlijk speelpark aangelegd in het Spinakerplantsoen. Na jaren van voorbereidingen is het speelpark nu bijna klaar voor gebruik.

Tekort aan speelplekken

Het idee voor het natuurlijke speelpark kwam voort uit een tekort aan speelplekken in de wijk Noorderplassen West. “Dit is de wijk met de grootste kinddichtheid van Almere”, aldus Florence Vollmer van de Stichting Natuurlijk Spelen Noorderplassen West. “Maar we hebben hier heel weinig speelplekken in de wijk.”

Samenwerking met de gemeente

Na overleg met omwonenden en de gemeente Almere werd besloten tot de aanleg van een speelpark. Zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen was daarbij een belangrijk uitgangspunt. Het zware grondwerk werd uitgevoerd door een aannemer, maar de afwerking en het onderhoud van het speelpark werd door de bewoners zelf gedaan.

Floriadeboom in het park

Blikvanger in het park is een vleugelnootboom, ook wel de ‘Floriadeboom’ genoemd. Het is een erfenis van het Floriadeterrein. “We zijn er heel trots op, het is echt één van de mooiste bomen die wij hebben in Nederland”, zegt Vollmer.

Toekomstplannen

Na een jaar wordt bekeken of deze vorm van bewonersparticipatie werkt. “Wij hopen dat het als een soort olievlek verder gaat verspreiden, dat meer mensen enthousiast worden”, zegt Karin Breedveld, gebiedssecretaris van de gemeente Almere. “Dan kunnen ze nog een stap verder gaan en er een echte ontmoetingsplek voor de buurt van maken, met bijvoorbeeld een pluktuin en wat fruitboompjes. Bewoners zijn nu aan zet om het te onderhouden, maar wij als gemeente blijven betrokken en ondersteunen waar dat kan.”